Paweł "Pavulon" Jaroszewicz

Paweł "Pavulon"

Jaroszewicz

Paweł „Pavulon” Jaroszewicz (ur. 20 września 1985 w Świdniku), znany również jako Virus – polski perkusista, muzyk sesyjny. Paweł Jaroszewicz znany jest przede wszystkim z występów w deathmetalowej grupie muzycznej Vader, której był członkiem w latach 2008-2011. Wraz z zespołem otrzymał nagrodę polskiego przemysłu fonograficznego Fryderyka w kategorii album roku metal za płytę Welcome to the Morbid Reich (2011). Był także członkiem zespołów Rootwater, Interior, Hell-Born, Lost Soul, Crionics, Thy Disease i Christ Agony. Jako muzyk sesyjny współpracował z zespołamiDecapitated, Nerve, FS Projekt, Sinful, Deathbringer oraz No Emotions.

Od 2004 roku występuje w brutal deathmetalowym zespole Soul Snatcher. W 2012 roku dołączył do grindcore’owej formacji Antigama. Natomiast od 2014 roku jest członkiem death-blackmetalowej grupy Hate.

W dzieciństwie przez dwa lata uczęszczał do Państwowej Szkoły Muzycznej pierwszego stopnia w Świdniku w klasiepianina, a następnie przez rok w klasie perkusji u Andrzeja Pochodyły. Szerzej grą na perkusji zainteresował się w wieku 16 lat. Pobierał lekcje gry na perkusji u Tomasza Deutryka znanego z grupy Teksasy i Lubelskiej Federacji Bardów. W 2002 roku w Świdniku razem z gitarzystą Pawłem Jatczakiem założył grupę Interior, z którą nagrał demo pt. Promo Only(2005). Natomiast w 2004 roku dołączył do lubelskiej grupy Soul Snatcher, z którą zrealizował demo Pylons of Dispersion(2007).

W 2006 roku dołączył do grupy Hell-Born, z którą rok później w białostockim Hertz Studio nagrał album pt. Darkness. Wydawnictwo ukazało się w 2008 roku nakładem Witching Hour Productions. Tego samego roku Jaroszewicz został członkiem warszawskiej grupy Rootwater, z którą nagrał album Visionism, który ukazał się w 2009 roku nakładem Mystic Production. Pod koniec 2008 roku dołączył do grupy Vader, w której zastąpił Dariusza Brzozowskiego. Tego samego roku dołączył również do formacji Crionics. Rok później wraz z Vader wystąpił m.in. podczas trasy koncertowej Winterfest 2009 wraz z takimi grupami jak Deicide, Samael czy Devian. Tego samego roku ukazał się pierwszy album Vader z Jaroszewiczem w składzie zatytułowany Necropolis.

Wydawnictwo przyniosło muzykowi, a także zespołowi nominację do nagrody polskiego przemysłu fonograficznegoFryderyka w kategorii album roku metal. W międzyczasie z Crionics nagrał minialbum N.O.I.R., który został wydany przez MSR Productions rok później. W 2011 roku wkrótce po nagraniu płyty Welcome to the Morbid Reich Jaroszewicz opuścił skład Vader. W międzyczasie dołączył do zespołów Thy Disease i Christ Agony. Natomiast w 2012 roku dołączył do grindcore’owej formacji Antigama i na krótko do deathmetalowego zespołu Lost Soul. Także w 2012 roku opuścił formacje Thy Disease i Christ Agony. W międzyczasie Jaroszewicz opuścił zespół Crionics. Latem tego samego roku jako muzyk koncertowy dołączył do Decapitated. W październiku 2013 roku muzyk opuścił zespół. Natomiast w marcu 2014 roku został oficjalnym członkiem formacji Hate.

Dyskografia

  • Interior – Promo Only (2005, wydanie własne)
  • Soul Snatcher – Pylons of Dispersion (2007, Redrum666 Records)
  • Hell-Born – Darkness (2008, Witching Hour Productions)
  • Rootwater – Visionism (2009, Mystic Production)
  • Vader – Necropolis (2009, Nuclear Blast)
  • Sinful – XIII Апостол (2010, MSR Productions)
  • Crionics – N.O.I.R. (2010, MSR Productions)
  • Vader – Welcome to the Morbid Reich (2011, Nuclear Blast)
  • Antigama – Stop the Chaos (EP, 2012, SelfMadeGod Records)
  • Antigama – Meteor (2013, SelfMadeGod Records)
  • Antigama – Antigama / The Kill / Noisear (2013, SelfMadeGod Records, split)
  • Hate – Crusade:Zero (2015, Napalm Records)
  • Antigama – The Insolent (2015, SelfMadeGod Records)